Chia semínka

11.08.2015 08:45

Chia jsou semínka šalvěje hispánské, takřka ze čtyřiceti procent je tvoří čistá vláknina, obsahují pětkrát více vápníku než kravské mléko, třikrát více železa než špenát, co více dodat, že?Kvalitní tuky a bílkoviny, vitamíny A, B1, B3, C a E, fosfor a další cenné látky. Při fyzické námaze – ať už je to práce či sport – nenajdete mnoho lepších pomocníků. Kromě jiného předejdete případné dehydrataci organismu, protože vážou tekutiny a uvolňují je do organismu postupně. Je to vlastně prosté, ale mimořádně účinné.

Snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu, výborný doplněk diety (zasytí a obsahují spoustu vlákniny), vhodný i pro malé děti. Chia semínka mají vysoce protizánětlivý účinek a přispívají k hojení ran. A duše nezůstane stranou. Lepší paměť, koncentrace, psychická pohoda, to vše se brzy dostaví při pravidelném pojídání těchto drobných semínek.

Lehce stravitelná i díky vysokému obsahu vlákniny, dají se klidně konzumovat celá (žádné mletí není třeba, nejde o lněná semínka). Snadno se zpracovávají a skladují, takže se velice hodí do každé kuchyně. Příprava kaší, polévek, koktejlů nebo dezertů, domácího pečiva, v pár receptech mohou klidně nahradit vajíčka. A navíc, nežluknou a vydrží opravdu dlouho, takže po půl roce jak když je najdete.

Kontakt

Terapie tmou Ing. Jana Petrušková
Přibyslavice 199
67521 Okříšky
janapet@seznam.cz