Máta peprná

V přírodním léčitelství se máta používá pro svůj pozitivní vliv na uvolnění křečí a dále prospívá při žaludečních a střevních potížích. Využívá se čaj a mátový olej.

Obsahové látky jsou éterický olej s mentolem, menton, třísloviny a flavonoidy.

Čerstvé lístky máty sbíráme po celé léto, k sušení stříháme nať krátce před rozkvětem.

Máta peprná má výborné zastoupení také v kuchyni.Využívá se k jehněčímu a mletému masu, marinád, do jogurtů, sladkých pokrmů a do salátových zálivek. Výborná a nezastupitelné je také v kubánském nápoji Mojito.

Co se užívání týče, je máta zcela neškodná, můžeme ji užívat neustále avšak jen v čajových směsích. Samotné pití máty je třeba čas od času přerušit po dobu alespoň deseti dní.

Čaj z máty peprné

Polévkovou lžící sušené máty přelijeme cca 200 ml horké vody na necháme 5 až 10 minut vylouhovat. Můžeme osladit medem, nebo cukrem a denně vypijeme 3 až 4 šálky.

Osvěžující nápoj z máty

Větší hrst čerstvé naťe máty a stejné množství meduňky vložíme do litrové sklenice, zasypeme 1 – 2 lžičkami třtinového cukru. Mírně pomačkáme například vařečkou a zalijeme ledovou vodou. V parných dnech můžeme přidat kostky ledu.

Kontakt

Terapie tmou Ing. Jana Petrušková
Přibyslavice 199
67521 Okříšky
janapet@seznam.cz