Melatonin

22.02.2016 09:11

Melatonin má silný účinek proti stárnutí a rakovině

 Melatonin produkovaný naší epifýzou je znám jako látka podporující odpočinek a spánek. Nejlépe se tvoří za úplné tmy a vrchol jeho tvorby je asi kolem jedné hodiny v noci. Poněkud překvapivé ale je, že má i jiné účinky. Ženy, které pracují na nočních směnách, mají o 50% větší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu prsu.

Stejně tak například letušky, jejichž spánkový rytmus je porušený. Naproti tomu slepé ženy, které nevidí světlo, mají zase o 50% menší riziko rakoviny. Melatonin nám ale také pomáhá při obraně proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a redukuje důsledky stárnutí, jako je třeba povadlá pleť a ztenčující se vlasy.

Melatonin má tedy vliv na projevy stárnutí.

V pětašedesáti produkuje naše tělo jen asi desetinu melatoninu, co tělo třicátníka

Odtud už je jen krok k úvaze, že s jeho pomocí by mohlo být možné vytvořit elixír mládí. Pokusili se o to na univerzitě ve španělské Granadě a ukázalo se, že denní dávky melatoninu udržely pokusné myši mladé.

Melatonin je také silný antioxidant, likviduje tzv. volné radikály spoluzodpovědné za rozvoj rakoviny. Působí jak preventivně, tak také zpomaluje růst nádorů. Posiluje imunitní systém, zlepšuje fyzickou kondici, což je zejména u starých lidí velmi důležité. Lze považovat za prokázané, že je to pro naše zdraví jedna z klíčových látek.

Množství melatoninu můžeme ovlivnit. Samozřejmě zejména spánkem ve zcela zatemněné místnosti (ve městech se vyplatí silné závěsy na ochranu proti světlu z ulice). Můžeme ho však i doplňovat přirozenou cestou z některých potravin. Dobré je pít červené víno, jíst ovoce, zeleninu a cereálie. Z běžných potravin ho mají nejvíce obilné klíčky a potom oves a rýže. Ještě lepší je například třezalka, šalvěj lékařská a kopretina řimbaba. Ne náhodou jsou odjakživa užívané v lidovém léčitelství. Nejvíce melatoninu je ale v kostřavě rákosovité (Festuca arundinacea). Z ní a i z jiných rostlin se vyrábějí doplňky stravy a mnozí si od toho slibují průlom v léčbě některých nemocí a oddálení stárnutí. 

Zdroj: www.uspesna-lecba.cz

Kontakt

Terapie tmou Ing. Jana Petrušková
Přibyslavice 199
67521 Okříšky
janapet@seznam.cz